06-15870011 / 06-54607117 info@fysio2move.nl

Meer weten over onze behandelingen?

We vertellen graag meer over wat je kunt verwachten van een behandeling. Op deze pagina kun je meer lezen over onze reguliere behandelingen, de verschillende vormen van massage en wanneer we deze toepassen, medical taping en Dry Needling.

Als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Reguliere fysiotherapie

Een reguliere behandeling bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

Een reguliere behandeling wordt ingezet om pijn te bestrijden of een bepaalde lichaamsfunctie(s) te verbeteren/te behouden en de patiënt klachtenvrij te houden.

Dat doen we o.a. door middel van:

– Het losmaken van gewrichten (driedimensionale arthrokinematische mobilisaties): Voeten, enkels, knieën, heupen, bekkengewrichten, gehele wervelkolom (lage rug, middenrug, nek), schedel, hand/vingers, polsen, ellebogen, schouders.

– Het losmaken en versoepelen van spieren en pezen (diverse massages, rekkings-oefeningen).

– Het versterken van spieren (krachtoefeningen, training, oefeningen voor het dagelijks gebruik: functionele oefeningen).

– Het verbeteren van de algemene conditie en/of spierconditie (training, beweegprogramma’s).

– Houdings- en leefstijl adviezen.

– Adviezen over belastbaarheid en de opbouw van de belastbaarheid (training, oefeningen, beweegprogramma’s).

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die is overgekomen uit Canada en al jaren wordt toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: de ‘triggerpoints’.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

– pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’.

– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.

– verminderde kracht in de betrokken spier(en).

– pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen.

– tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 De behandeling is gericht op het “uitschakelen” van deze triggerpoints.

Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan.

Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je je gemakkelijker bewegen.

 

Medical taping

Deze techniek biedt behandelmogelijkheid van pijnklachten in spieren, gewrichten en overtollig vocht bij blessures.

Medical taping is een nieuwe vorm van functioneel tapen. De tape verstevigt de gewrichten, ondersteunt spierweefsel zodat deze beter bewegingen kunnen sturen en verdrijft overtollig vocht bij onder andere blessures en pijnklachten.

Enkele voorbeelden waarbij medical taping kan helpen: whiplash, tenniselleboog, rugklachten, knieschijfklachten, verzwikte enkel, slijmbeursontsteking, achillespeesklachten, peesontsteking, spierscheuring enz.

In geval van pijnplekken in de spier zal de spier de neiging hebben om te verkrampen waardoor bewegingen verstarren of houterig worden. De belangrijkste werking van de tape is het ondersteunen van spierweefsel. Door de toegenomen extra steun van de tape ontstaat er een duidelijke pijnafname. Hierdoor wordt het gebruik van de spier natuurlijker en wordt de verstarring opgeheven. De spier krijgt de gelegenheid sneller te herstellen.

Ook kunnen de banden van gewrichtjes ondersteund worden door de tape. Door pijn in de banden van het gewricht worden sommige bewegingen vermeden. De tape zorgt voor pijnafname waardoor de beweging natuurlijker wordt uitgevoerd. Zo krijgen ook de banden de gelegenheid sneller te herstellen.

In enkele gevallen kan er sprake zijn van vochtophoping (zwelling) in of rond blessures. Deze hoeveelheid vocht kan zodanig veel plaats innemen waardoor weefsel onder druk komt te staan en pijnlijk wordt. Vochtafdrijving ontstaat door de tape in banen richting plekken met veel lymfeklieren te leiden. Lymfeklieren vormen met lymfevaten een vocht transporterend systeem. Via dit systeem verlaat het overtollige vocht je lichaam. 

Massage

Massage kan gericht zijn op pijnklachten en beperking in een beweging of toegepast worden omdat men dat als prettig, ondersteunend of ontspannend ervaart.

Medische vormen van massage zijn gericht op pijnklachten en beperkingen. Deze massages worden altijd gebruikt in combinatie met kracht en/of rekoefeningen, die je ook thuis kunt doen of in combinatie met technische handelingen door de fysiotherapeut (mobilisaties). Medische massages zijn gericht op het versoepelen van weefsel, verbeteren van de doorbloeding en ze doen aanspraak op het eigen herstelmechanisme van je lichaam. Meestal duren ze 5 tot 20 minuten, afhankelijk van de klachten.

Niet medische vormen van massage zijn gericht op het ondersteunen bij het beoefenen van sport of ter ontspanning in tijden van stress of overbelasting. Ze zijn gericht op het activeren en doorbloeden van spieren voor of na een sportprestatie of ter ontspanning en vermindering van stress. Ze worden meestal als prettig ervaren en kunnen een half uur tot een uur duren.

Soorten massage:

*Klassieke massage: Met stevige hand toegepaste diverse grepen, vaak meerdere betrokken pijnlijke spieren betreffend.

*Frictionerende massage: Een met de vingertop(pen) fors ingezette massage op een pijnpunt in de spier zelf (kleine cirkels draaiend of dwars op de spier), of op pezen, gewrichtskapsel of gewrichtsbanden.

*Triggerpoint massage: Een fors ingezette knedende massage op een pijnlijke spierknoop (verkramping van een klein gedeelte van de spier), om de verkramping op te heffen.

*Bindweefselmassage: Een met de top van 1 vinger ingezette trekkende massage op de huid en het onderhuidse bindweefsel, wat scherp aan kan voelen. Met beide handen de huid oppakken, rollen en strijken zijn lichtere vormen.

*Sportmassage: Deze massage heeft veel weg van de klassieke massage, of kan een combinatie van eerdere genoemde massages zijn. Het kan als voorbereiding voor of ontspanning na een sportprestatie worden toegepast, meestal meerdere spieren betreffend.

*Ontspanningsmassage: De massage wordt rustig en zonder pijn uitgevoerd en toegepast over meerdere spiergroepen, afhankelijk van je wensen.

Let op: de niet medische vormen van massage worden niet door de zorgverzekeraar vergoed (zie Tarieven voor de kosten).